Kewujudan kedai-kedai daging yang berterusan di Köthen dan Klostermansfeld terjamin

Sokongan daripada Kementerian Ekonomi Saxony-Anhalt

Hanya beberapa minggu selepas pembukaan prosiding insolvensi, kewujudan berterusan Wolfgang Sack Köthener Fleisch und Wurstwaren GmbH Köthen dan Mahler's Fleisch und Wurst Handels GmbH Klostermansfeld terjamin. Perkara ini diumumkan oleh peguam Halle yang dilantik sebagai pentadbir insolvensi, Dr. Volkhard Frenzel dikenali. Ini bermakna kira-kira 215 pekerjaan akan disimpan. Dengan sokongan kewangan Kementerian Ekonomi dan Buruh, penyelesaian sandaran ditemui untuk 53 pekerja daripada pengeluaran dan pentadbiran yang tidak diambil alih di kedua-dua syarikat.

Menteri Dr. Horst Rehberger memuji permulaan semula cepat daripada muflis sebagai "berita baik, terutamanya untuk pekerja dan keluarga mereka." Syarikat jarang dapat memulakan semula daripada insolvensi secepat dalam dua kes ini. "Ini menunjukkan bahawa ini adalah syarikat kukuh yang akan mengekalkan tempat mereka dalam pasaran." Seorang pentadbir insolvensi yang tidak prihatin dengan pemecahan syarikat tetapi dengan kewujudan syarikat yang berterusan akan sentiasa mencari rakan koperasi di Kementerian Hal Ehwal Ekonomi, kata Rehberger.

Das Köthener Werk mit Produktion und Filialnetz wird von der neu gegründeten Auffanggesellschaft Köthener Fleisch- und Wurstwaren GmbH, vertreten durch die Geschäftsführer Christine Lahne und Stefan Geßner, übernommen. Die finanzielle Begleitung dieser Gesellschaft erfolgt durch die Kreissparkasse Köthen. 109 Mitarbeiter, darunter 18 Lehrlinge, werden übernommen. 26 nicht übernommene Arbeitnehmer wurden von der fqg Transfergesellschaft mbH eingestellt, so dass kein Mitarbeiter in die Arbeitslosigkeit entlassen werden musste.

Die sogut Fleisch- und Wurstwaren GmbH Leipziger Land hat das Filialnetz der Mahler’s GmbH Klostermansfeld mit 111 Mitarbeitern und 5 Lehrlingen übernommen. 27 Mitarbeiter aus Verwaltung und Produktion wechseln in die fgq Transfergesellschaft mbH. Die sogut GmbH verfügt in der Nähe von Leipzig über eine moderne eigene Produktionsstätte, in der 50 Beschäftigte täglich 15 Tonnen Fleisch verarbeiten. Mit dem jetzt übernommenen Filialnetz betreibt sie 44 eigene Fleisch- und Wurstfilialen.

Quelle: Magdeburg [ mw ]

Komen (0)

Belum ada komen yang diterbitkan di sini

Tulis komen

  1. Hantar komen sebagai tetamu.
Lampiran (0 / 3)
Kongsi lokasi anda