Informe anual de l'Oficina Estatal de Salut i Seguretat Alimentària (LGL)

Schnappauf: Els aliments bavaresos són extremadament segurs: LGL està ampliant el seu paper clau en la prevenció de riscos

Els aliments bavaresos són extremadament segurs. El ministre de Salut i Protecció del Consumidor, Werner Schnappauf, va fer aquesta avaluació quan va presentar l'informe anual de 2003 de l'Oficina Estatal de Salut i Seguretat Alimentària al Comitè de Medi Ambient del Parlament de l'Estat de Baviera. "Només el 0,46 per cent dels 79.000 aliments i béns de consum examinats es van classificar com a nocius per a la salut. Aquests inclouen casos de deteriorament bacterian. La baixa taxa és una evidència significativa del bon funcionament del control dels aliments. Els fabricants compleixen en gran mesura amb la seva responsabilitat i utilitzen la seguretat alimentària com a un criteri de qualitat seriosament", va dir Schnappauf. Tanmateix, hi ha clares deficiències en l'etiquetatge. Les infraccions de l'etiquetatge són la raó predominant de la taxa global de queixes del 13,6 per cent.

Schnappauf recomana als consumidors que prestin atenció als productes locals i als productors regionals. "Les fruites i verdures domèstiques estan molt menys contaminades amb residus de pesticides que els productes d'altres països alemanys o especialment les importacions de l'estranger. Comprar productes regionals no només és més saludable, sinó que també beneficia el medi ambient a causa de les rutes de transport curtes", ha afegit el ministre. El 64 per cent de les mostres de fruites bavareses i el 73 per cent de les mostres de verdures bavareses no tenien residus. En comparació, només el 29 per cent de la fruita i el 43 per cent de les verdures de productes estrangers no tenien residus. El raïm de taula i les maduixes, així com els pebrots, es contaminen amb especial freqüència.

Das Landesamt ist Schnappauf zufolge auf einem guten Weg, seine Schlüsselrolle in der Risikovorsorge beim Gesundheits- und Verbraucherschutz weiter auszubauen. "Mit dem Zugriff auf einen enormen Datenpool aus den Laboruntersuchungen und einer jetzt praktizierten konsequenten Vernetzung der verschiedenen wissenschaftlichen Fachbereiche kann das LGL Risiken noch besser als bisher frühzeitig erkennen und umfassend abschätzen. Auf dieser Grundlage können rechtzeitig Präventions- oder Abwehrstrategien entwickelt werden", bekräftigte der Minister, "wir setzen im Verbraucher- und Gesundheitsschutz nach wie vor auf frühzeitige Risikoermittlung, Transparenz und Aufklärung." Als Beispiele im Jahr 2003 nannte Schnappauf die Schutzmaßnahmen gegen SARS mit schnellem Aufbau der Diagnostik, mit genauer Risikobewertung und mit Infotelefon für die Bevölkerung, außerdem das Aufspüren von Salmonellen in Kräutertees, die Ermittlung des Infektionsrisikos in Rinderbeständen für BVD/MD (Bovine Virusdiarrhoe/Mucosal Disease), das Gesundheits-Monitoring auf der Grundlage der Schuleingangsuntersuchungen von 120.000 Schulkindern.

Auf 220 Seiten stellt der Jahresbericht des LGL seine Aufgaben und Arbeitsergebnisse im Gesundheits- und Verbraucherschutz vor. Der Bericht ist ab heute abrufbar unter:

www.lgl.bayern.de/de/left/publikationen/jahresberichte_neu.htm

Die erfolgreiche Akkreditierung der Labore in Erlangen, Oberschleißheim und Würzburg 2003 zeigt das hohe Niveau der analytischen Qualität am LGL. Diese Analysemöglichkeiten werden für mehr Verbraucherschutz weiter ausgebaut, wie beispielweise beim "geographischen Fingerabdruck" mittels Stabil-Isotopen-Diagnostik. Nach Fusion verschiedener Fachbehörden und Laboreinrichtungen an jetzt drei Standorten beschäftigt das LGL etwa 840 Mitarbeiter, insbesondere Lebensmittelchemiker, Ärzte, Tierärzte, Pharmazeuten, Ökotrophologen, Juristen, technische Assistenten und Verwaltungsfachleute.

Quelle: München [ stmugv ]

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