El consum de carn va augmentar el 2003

Malgrat l'estiu calorós, els alemanys van consumir notablement més carn l'any passat que el 2002. Sens dubte, el nivell de preus de consum relativament baix va afavorir l'augment. Segons els càlculs del Ministeri Federal de Consum i el ZMP, el consum de carn a Alemanya va augmentar gairebé un tres per cent el 2003. Per primera vegada des de la crisi de la EEB, es van consumir més de 90 quilograms per càpita, per ser exactes, va ser de 90,7 quilograms. En una comparació amb la UE, Alemanya ocupa així un lloc al mig del camp: de mitjana a l'antiga UE-15, l'any passat es van consumir gairebé 98 quilos de carn per habitant. L'any 2003, el consum humà (després de deduir les pèrdues, la utilització industrial i l'alimentació animal) era de 61,5 quilograms per càpita a Alemanya.

L'augment del consum de carn l'any 2003 es va observar per a tots els tipus de carn. Només es va demanar xai amb una mica més de cautela. La carn de porc, amb una quota del 60 per cent, se situa al capdavant de les preferides dels consumidors, el seu consum va augmentar més d'un quilo fins als 55,1 quilograms l'any passat. La carn d'au també va tenir una demanda i també va augmentar un quilo fins als 10,8 quilograms. En el cas de la carn de boví, la crisi de l'ESB gairebé no va tenir un paper important; a causa de la major confiança dels consumidors, el consum per càpita va augmentar fins als 12,8 quilograms.

Höhere Importe decken Bedarf

Die größere Fleischnachfrage konnte 2003 nur zum Teil durch eine höhere Eigenproduktion gedeckt werden: Die Bruttoeigenerzeugung erhöhte sich um gerade 0,1 Prozent auf insgesamt gut 6,88 Millionen Tonnen. Obwohl noch nie soviel heimisches Schweinefleisch und Geflügelfleisch wie im Jahre 2003 erzeugt wurde, reichte der Produktionsanstieg für die Gesamtnachfrage nicht aus. Der zusätzliche Marktbedarf wurde über höhere Fleischimporte gedeckt, die um 3,2 Prozent auf 2,41 Millionen Tonnen zulegten und damit stärker als die Ausfuhren, die um 0,6 Prozent auf 1,88 Millionen Tonnen wuchsen.

Bei Rindfleisch stand die Nachfrageerholung einer deutlich abnehmenden Eigenerzeugung gegenüber. Höhere Importe, ein kleineres Exportvolumen und die Auflösung von Lagerbeständen sorgten für den Marktausgleich.

Kräftige Bewegungen gab es im Außenhandel mit lebenden Tieren. Während die Einfuhr um 18 Prozent stieg, verringerten sich die Ausfuhren im selben Ausmaß. Für den starken Anstieg auf der Importseite sorgten vor allem die deutlich erhöhten Lieferungen an lebenden Schweinen aus Holland und Dänemark. Im Export war die in Schlachtgewicht umgerechnete Menge bei Schweinen und Geflügel klar rückläufig. Bei den Rindern ergaben sich aufgrund des starken Kälberexports in die Niederlande leichte Zugewinne.

Da der Verbrauch 2003 insgesamt stärker zunahm als die Eigenproduktion, verringerte sich der Selbstversorgungsgrad um drei Prozentpunkte auf 92 Prozent.

Font: Bonn [zmp]

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