Elikagaien industriak ekarpen handia egiten du prestakuntza-aukeretan

ANGrekin batera (Elikadura eta Plazerrako Enpresaburuen Elkartea), BVEk "Alemaniako Prestakuntzarako eta Langile Kualifikatuen Hurrengo Belaunaldirako Itun Nazionala" onartzen du. Estatuaren eta industriaren artean egindako itun honetan, Alemaniako industriaren erakunde zentralek enpresei dei egiten diete prestakuntza-leku berriak sortzeko eta, behar izanez gero, gazteei hasierako kualifikazioa emateko neurriak har ditzaten. Itun honekin, gainera, ikaskuntza kuota polemikoaren inguruko eztabaidari amaiera eman zitzaion.

Elikagaien industriak bere erantzukizun sozialaz jabetzen da prestakuntza postuen hornitzaile gisa. Dagoeneko hainbat ekimen daude ildo horretan enpresetan. Horrek ere islatzen du elikagaien eta edarien sektoreko prestakuntza-tasa (prestatzaileen proportzioa, gizarte-segurantzako kotizaziopean dauden langileen artean), sektorearen alderaketa batean. Prestakuntzako parte-hartzeari dagokionez, elikagaien industria beste sektore ekonomiko batzuekin alderatuta batez bestekoaren gainetik dago. Lanbide-heziketaren aldeko apustu sendo hori arrazoi ikaragarri berekoiei zor zaie, izan ere, etorkizunean ongi prestaturiko espezialistaren beharra bermatzea ezinbesteko irizpidea baita enpresen epe luzerako lehiakortasunerako.

Dennoch gilt es die Anstrengungen zu intensivieren und weitere Ausbildungsplätze, auch wenn es nur einzelne sind, zu schaffen. Nach Information des Bundesinstituts für Berufsbildung werden im kommenden Herbst noch mehr junge Menschen als im Vorjahr ohne Ausbildungsplatz sein. Unsere Mitglieder bitten wir deshalb, sich in entsprechender Weise an ihre Unternehmen zu wenden.

Die Hauptursache für die problematische Ausbildungsmarktsituation liegt in der schwachen Konjunktur. Ebenso sind die rückläufige Beschäftigung und die mangelnde Ausbildungsreife vieler Bewerber als Probleme in diesem Kontext zu sehen. Um diese Schwierigkeiten zu überwinden müssen nicht zuletzt die Tarifpartner zusätzliche Anreize zur Lehrlingsausbildung schaffen und Hemmnisse abbauen.

Nicht unerwähnt bleiben darf in diesem Zusammenhang, dass trotz der angespannten Lage am Arbeitsmarkt in den alten Bundesländern in der Vergangenheit freie Lehrstellen in der Ernährungsbranche aufgrund fehlender adäquater Bewerber nicht besetzt werden konnten. Dies zeigt die Angebots-Nachfrage-Relation wonach 2002 103,4 Ausbildungsangebote auf 100 Nachfragende kamen (Bundesinstitut für Berufsbildung).

Iturria: Bonn [bve]

Komentarioa (0)

Oraindik ez da iruzkinik argitaratu hemen

Idatzi iruzkin bat

  1. Bidali iruzkin bat gonbidatu gisa.
Eranskinak (0 / 3)
Partekatu zure kokapena