Informe anual da Oficina Estatal de Saúde e Seguridade Alimentaria (LGL)

Schnappauf: a comida bávara é extremadamente segura - LGL está ampliando o seu papel clave na prevención de riscos

Os alimentos bávaros son moi seguros. O ministro de Sanidade e Protección do Consumidor, Werner Schnappauf, fixo esta valoración ao presentar o informe anual de 2003 da Oficina Estatal de Saúde e Seguridade Alimentaria ao Comité de Medio Ambiente do Parlamento do Estado de Baviera. "Só o 0,46 por cento dos 79.000 alimentos e bens de consumo examinados foron clasificados como prexudiciais para a saúde. Estes inclúen casos de deterioración bacteriana. A baixa taxa é unha proba significativa do bo funcionamento do control dos alimentos. Os fabricantes cumpren en gran medida coa súa responsabilidade e usan a seguridade alimentaria como un criterio de calidade en serio", dixo Schnappauf. Non obstante, hai claras deficiencias na etiquetaxe. As infraccións de etiquetaxe son a razón predominante para a taxa global de reclamacións do 13,6 por cento.

Schnappauf recomenda aos consumidores que presten atención aos produtos locais e aos produtores rexionais. "As froitas e hortalizas domésticas están significativamente menos contaminadas con residuos de praguicidas que os produtos doutros países alemáns ou especialmente as importadas do estranxeiro. A compra de produtos rexionais non só é máis saudable, senón que tamén beneficia o medio ambiente debido ás curtas rutas de transporte", engadiu o ministro. O 64 por cento das mostras de froitas bávaras e o 73 por cento das mostras de vexetais bávaros estaban sen residuos. En comparación, só o 29 por cento da froita e o 43 por cento dos vexetais procedentes de mercadorías estranxeiras estaban libres de residuos. As uvas de mesa e os amorodos, así como os pementos, están contaminados con especial frecuencia.

Das Landesamt ist Schnappauf zufolge auf einem guten Weg, seine Schlüsselrolle in der Risikovorsorge beim Gesundheits- und Verbraucherschutz weiter auszubauen. "Mit dem Zugriff auf einen enormen Datenpool aus den Laboruntersuchungen und einer jetzt praktizierten konsequenten Vernetzung der verschiedenen wissenschaftlichen Fachbereiche kann das LGL Risiken noch besser als bisher frühzeitig erkennen und umfassend abschätzen. Auf dieser Grundlage können rechtzeitig Präventions- oder Abwehrstrategien entwickelt werden", bekräftigte der Minister, "wir setzen im Verbraucher- und Gesundheitsschutz nach wie vor auf frühzeitige Risikoermittlung, Transparenz und Aufklärung." Als Beispiele im Jahr 2003 nannte Schnappauf die Schutzmaßnahmen gegen SARS mit schnellem Aufbau der Diagnostik, mit genauer Risikobewertung und mit Infotelefon für die Bevölkerung, außerdem das Aufspüren von Salmonellen in Kräutertees, die Ermittlung des Infektionsrisikos in Rinderbeständen für BVD/MD (Bovine Virusdiarrhoe/Mucosal Disease), das Gesundheits-Monitoring auf der Grundlage der Schuleingangsuntersuchungen von 120.000 Schulkindern.

Auf 220 Seiten stellt der Jahresbericht des LGL seine Aufgaben und Arbeitsergebnisse im Gesundheits- und Verbraucherschutz vor. Der Bericht ist ab heute abrufbar unter:

www.lgl.bayern.de/de/left/publikationen/jahresberichte_neu.htm

Die erfolgreiche Akkreditierung der Labore in Erlangen, Oberschleißheim und Würzburg 2003 zeigt das hohe Niveau der analytischen Qualität am LGL. Diese Analysemöglichkeiten werden für mehr Verbraucherschutz weiter ausgebaut, wie beispielweise beim "geographischen Fingerabdruck" mittels Stabil-Isotopen-Diagnostik. Nach Fusion verschiedener Fachbehörden und Laboreinrichtungen an jetzt drei Standorten beschäftigt das LGL etwa 840 Mitarbeiter, insbesondere Lebensmittelchemiker, Ärzte, Tierärzte, Pharmazeuten, Ökotrophologen, Juristen, technische Assistenten und Verwaltungsfachleute.

Fonte: Munich [stmugv]

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