Pengaruh kolesterol diet terhadap paras kolesterol darah

Andaian bahawa kandungan kolesterol yang tinggi dalam makanan membawa kepada arteriosklerosis atau serangan jantung masih sangat kontroversi hari ini. Dr. Rainer Schubert dari Institut Fisiologi Pemakanan di Universiti Friedrich Schiller Jena menerangkan dalam artikel berikut bahawa majoriti kajian serius tidak menunjukkan hubungan antara pengambilan kolesterol diet dan penyakit jantung koronari.

Untuk masa yang lama dipercayai bahawa ateroma (juga plak = penebalan dalam arteri) kebanyakannya terdiri daripada kolesterol. Menurut analisis yang lebih terperinci kemudian, plak arteri hanya terdiri daripada sekitar 5% lipid dan kolesterol; majoritinya adalah tisu penghubung (80%), kalsium (7%) serta sel buih dan limfosit. Cadangan untuk mengurangkan risiko CHD melalui diet rendah kolesterol masih dibuat hari ini, walaupun terdapat bukti yang bertentangan.
Pengurangan kolesterol serum yang dijangkakan daripada langkah pemakanan biasanya 5-10%. Secara purata, dalam banyak kajian terkawal dan tinjauan kesihatan, pengurangan hanya 3-6%. Membetulkan paras kolesterol tinggi dengan menukar diet anda sahaja bukanlah langkah yang sesuai. Di samping itu, kepelbagaian makanan menderita dengan ketara, menimbulkan perasaan kecewa dan kekurangan serta ketakutan (tekanan yang meningkat) dan sering membawa kepada gangguan makan. Tekanan boleh meningkatkan paras serum sebanyak 65 mg/100 ml. Apa yang menarik dalam konteks ini ialah walaupun anda mempunyai pengambilan kolesterol yang lebih rendah, anda tidak perlu melepaskan daging atau produk daging. Jumlah kolesterol yang diambil dengan makanan ini sering dianggarkan terlalu tinggi. Dengan 150 g daging sehari, kandungan kolesterol purata 45-65 mg kolesterol/100 g bahan mentah (daging lembu, daging babi, ayam itik) dan kebolehserapan kolesterol 35-50%, antara 25 dan 50 mg kolesterol boleh diserap adalah diserap setiap hari. Kebolehserapan berkurangan dengan peningkatan kandungan kolesterol dan perkadaran sterol tumbuhan dalam makanan.

Grundsätzlich hat eine Limitierung der Cholesterinaufnahme auf 300 mg pro Tag, wie sie unter anderem von der DGE empfohlen wird, zahlreichen Surveys zufolge keine positiven Effekte auf das KHK-Risiko. Eine Mehraufnahme an Nahrungs-Cholesterin erhöht im Mittel der gesichteten Untersuchungen das LDL-Cholesterin im Blut nur um 1,9 mg/100 ml und das HDL-Cholesterin um 0,4 mg/100 ml. Für eine Person mit einem LDL-Spiegel von 120 mg/100 ml und einem HDL-Spiegel von 50 mg/100 ml bedeutet das eine Veränderung des LDL:HDL-Verhältnisses von 2,40 auf lediglich 2,42. Damit ist kein höheres Risiko einer Arteriosklerose verbunden. In klinischen Experimenten war zu sehen, dass die Arterienverengungen unabhängig von einer Diät mit oder ohne Cholesterin verursacht wurden.
 
Für das Auslösen von Arteriosklerose ist neben anderen Faktoren auch der Anteil an mehrfach ungesättigten Fettsäuren in der Nahrung ausschlaggebend. So ist seit langem bekannt, dass Eskimos trotz hohem Cholesterinverzehr (790 mg/Tag gegenüber 551 mg/Tag in Deutschland) selten an KHK erkranken. Bei angemessener fetthaltiger Kost (auch >30 % der Energie) mit hohen Anteilen an einfach ungesättigten Fettsäuren sind günstigere Blutfettwerte zu erzielen als mit einer fettarmen und kohlenhydratreichen Diät. Besonders die Intensivierung der körperlichen Aktivität kann einen Anstieg des positiven HDL-Cholesterins von 10-15 % bewirken. Deshalb können Personen mit viel Bewegung und reichlichem Verzehr von Vollkornprodukten, Gemüse und Obst ein bestehendes Übergewicht mindern und somit das Mortalitätsrisiko und die Häufigkeit koronarer Herzerkrankungen senken. Werden diese Aspekte berücksichtigt, spricht nichts gegen den Verzehr von Fleisch und Fleischwaren in angemessener Menge.

Den vollständigen Artikel: "Einfluss von Nahrungs-Cholesterin auf den Cholesterin-Spiegel im Blut" von Priv.-Doz. Dr. habil. Rainer Schubert, Friedrich-Schiller-Universität Jena, Institut für Ernährungsphysiologie können Sie hier als pdf-Datei [memuat turun].

Quelle: Jena [ Dr. Rainer Schubert ]

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