Struktur dan penggunaan barangan dalam katering syarikat

Syarikat katering di Jerman berada dalam keadaan bergolak. Memandangkan perbincangan kos, prestasi semakin diuji. Walau bagaimanapun, hampir tidak ada data asas yang berasas tentang keadaan semasa kantin di Jerman. Oleh itu, CMA Centrale Marketing-Gesellschaft der deutschen Agrarwirtschaft mbH telah menjalankan tinjauan utama yang meluas bersama-sama dengan ZMP Zentrale Markt- und Preisberichtstelle GmbH.

Keputusan semasa kajian "Struktur dan penggunaan barangan dalam katering syarikat" memberikan gambaran yang mewakili pasaran katering syarikat buat kali pertama. Data ini ialah alat penting untuk semua orang yang berurusan secara profesional dengan katering komuniti. Selain struktur segmen penting ini, kajian ini juga menyediakan maklumat tentang kumpulan produk dan penggunaannya, produk eko, sumber pembelian dan kempen tetamu. Dia juga membandingkan katering syarikat dan katering sosial. Dengan berbuat demikian, ia menggambarkan gambaran menyeluruh tentang struktur katering syarikat:

    • Mitarbeiterverpflegung bieten rund 14.000 der insgesamt etwa 39.000 Betriebe mit 100 und mehr Beschäftigten an. Zwei Drittel davon kochen selber vor Ort.
    • 26 Prozent der Betriebsrestaurants werden von professionellen Caterern bewirtschaftet.
    • Nur 60 Prozent der Kantinen werden heute noch vom Arbeitgeber mit Subventionen unterstützt. Tendenz abnehmend.
    • Das Einkaufsvolumen bzw. der Wareneinsatz an Speisen und Getränken beziffert sich in der Betriebsgastronomie auf ca. 1,8 Mrd. Euro im Jahr.
    • Die höchsten Ausgaben am Warenkorb der Großküchen hat Fleisch mit 29 Prozent, ganz vorne ist hier Schweinefleisch. Tiefkühlprodukte haben in fast allen Warengruppen eine große Bedeutung.

Die komplette Studie haben CMA und ZMP in Zusammenarbeit mit der Fachzeitschrift GV-Praxis herausgegeben. Die Redakteure der Fachzeitschrift haben die in der Studie erhobenen Informationen praxisnah kommentiert und in anschaulichen Grafiken dargestellt.

Die 16-seitige Studie ist für 38 Euro beim Marketing Gastronomische Fachzeitschriften des Deutschen Fachverlages bei Sabine Neuf, Tel. 069/7595-1272, E-Mail: Ini alamat e-mail ini dilindungi dari Spambot! Mesti diaktifkan untuk memaparkan JavaScript! untuk memperoleh.

Quelle: Bonn / Frankfurt [ cma ]

Komen (0)

Belum ada komen yang diterbitkan di sini

Tulis komen

  1. Hantar komen sebagai tetamu.
Lampiran (0 / 3)
Kongsi lokasi anda