Pengguna mahukan pengeluaran makanan yang telus
Bagi 71 peratus pengguna, pendekatan kawalan pelbagai peringkat terhadap pengeluaran makanan adalah penting
Pada masa kini, pengeluaran makanan bukan lagi hanya dalam satu tangan. Oleh itu, pengeluaran makanan yang diuji secara konsisten melalui pelbagai peringkat sehingga penjualan adalah sangat penting.Tinjauan semasa menunjukkan kepentingan pendekatan kawalan berbilang peringkat untuk pengguna, yang ditawarkan oleh skim QS untuk makanan: Bagi 71 peratus pengguna, pendekatan berbilang peringkat adalah penting (49 peratus) atau sangat penting (22 peratus). Hanya 6 peratus pengguna tidak menganggapnya penting sama sekali. Ini adalah hasil tinjauan yang dijalankan oleh CMA Centrale Marketing-Gesellschaft der Deutschen Agrarwirtschaft mbH di kalangan 1.013 pengguna di Jerman.
Verbraucher wünschen transparente Lebensmittelproduktion. [Grafik: cma] |
QS ist ein stufenübergreifendes System für mehr Sicherheit und Transparenz bei der Erzeugung, Verarbeitung und Vermarktung von Lebensmitteln. Die Verbraucher erkennen die Ware am QS-Prüfzeichen. Diese Lebensmittel werden nach verbindlichen Regeln für die einzelnen Erzeugerstufen hergestellt. Kennzeichnend für das System sind eine umfassende Dokumentation der Produktionsprozesse und ein dreistufiges Kontrollsystem mit betrieblicher Eigenkontrolle, neutraler Kontrolle und einer Kontrolle der Kontrolle. Das QS-System wurde zunächst für Fleisch und Fleischwaren (Rind, Schwein. Geflügel) eingeführt, in diesem Jahr kommen Obst, Gemüse und Speisekartoffeln hinzu.
Sumber: Bonn [cma]