Laporan tahunan Pejabat Kesihatan dan Keselamatan Makanan (LGL) Negeri

Schnappauf: Makanan Bavaria sangat selamat - LGL mengembangkan peranan utamanya dalam pencegahan risiko

Makanan Bavaria sangat selamat. Menteri Kesihatan dan Perlindungan Pengguna Werner Schnappauf membuat penilaian ini semasa membentangkan laporan tahunan 2003 daripada Pejabat Kesihatan dan Keselamatan Makanan Negeri kepada Jawatankuasa Alam Sekitar Parlimen Negeri Bavaria. "Hanya 0,46 peratus daripada 79.000 makanan dan barangan pengguna yang diperiksa diklasifikasikan sebagai berbahaya kepada kesihatan. Ini termasuk kes kerosakan bakteria. Kadar yang rendah adalah bukti ketara kawalan makanan berfungsi dengan baik. Pengilang sebahagian besarnya memenuhi tanggungjawab mereka dan menggunakan keselamatan makanan sebagai satu kriteria kualiti dengan serius," kata Schnappauf. Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan yang jelas dalam pelabelan. Pelanggaran pelabelan adalah sebab utama bagi kadar aduan keseluruhan sebanyak 13,6 peratus.

Schnappauf mengesyorkan pengguna untuk memberi perhatian kepada produk tempatan dan pengeluar serantau. "Buah-buahan dan sayur-sayuran domestik secara ketara kurang tercemar dengan sisa racun perosak berbanding produk dari negara Jerman lain atau terutamanya import dari luar negara. Membeli produk serantau bukan sahaja lebih sihat, tetapi juga memberi manfaat kepada alam sekitar kerana laluan pengangkutan yang singkat," tambah menteri itu. 64 peratus daripada sampel buah-buahan Bavaria dan 73 peratus daripada sampel sayur-sayuran Bavaria adalah tanpa sisa. Sebagai perbandingan, hanya 29 peratus daripada buah-buahan dan 43 peratus daripada sayur-sayuran daripada barangan asing adalah bebas sisa. Anggur meja dan strawberi, serta lada, amat kerap tercemar.

Das Landesamt ist Schnappauf zufolge auf einem guten Weg, seine Schlüsselrolle in der Risikovorsorge beim Gesundheits- und Verbraucherschutz weiter auszubauen. "Mit dem Zugriff auf einen enormen Datenpool aus den Laboruntersuchungen und einer jetzt praktizierten konsequenten Vernetzung der verschiedenen wissenschaftlichen Fachbereiche kann das LGL Risiken noch besser als bisher frühzeitig erkennen und umfassend abschätzen. Auf dieser Grundlage können rechtzeitig Präventions- oder Abwehrstrategien entwickelt werden", bekräftigte der Minister, "wir setzen im Verbraucher- und Gesundheitsschutz nach wie vor auf frühzeitige Risikoermittlung, Transparenz und Aufklärung." Als Beispiele im Jahr 2003 nannte Schnappauf die Schutzmaßnahmen gegen SARS mit schnellem Aufbau der Diagnostik, mit genauer Risikobewertung und mit Infotelefon für die Bevölkerung, außerdem das Aufspüren von Salmonellen in Kräutertees, die Ermittlung des Infektionsrisikos in Rinderbeständen für BVD/MD (Bovine Virusdiarrhoe/Mucosal Disease), das Gesundheits-Monitoring auf der Grundlage der Schuleingangsuntersuchungen von 120.000 Schulkindern.

Auf 220 Seiten stellt der Jahresbericht des LGL seine Aufgaben und Arbeitsergebnisse im Gesundheits- und Verbraucherschutz vor. Der Bericht ist ab heute abrufbar unter:

www.lgl.bayern.de/de/left/publikationen/jahresberichte_neu.htm

Die erfolgreiche Akkreditierung der Labore in Erlangen, Oberschleißheim und Würzburg 2003 zeigt das hohe Niveau der analytischen Qualität am LGL. Diese Analysemöglichkeiten werden für mehr Verbraucherschutz weiter ausgebaut, wie beispielweise beim "geographischen Fingerabdruck" mittels Stabil-Isotopen-Diagnostik. Nach Fusion verschiedener Fachbehörden und Laboreinrichtungen an jetzt drei Standorten beschäftigt das LGL etwa 840 Mitarbeiter, insbesondere Lebensmittelchemiker, Ärzte, Tierärzte, Pharmazeuten, Ökotrophologen, Juristen, technische Assistenten und Verwaltungsfachleute.

Sumber: Munich [ stmugv ]

Komen (0)

Belum ada komen yang diterbitkan di sini

Tulis komen

  1. Hantar komen sebagai tetamu.
Lampiran (0 / 3)
Kongsi lokasi anda