Riċerka wiesgħa għall-biedja organika

Il-Ġermanja hija waħda mill-aktar postijiet intensivi fir-riċerka fil-qasam tal-biedja organika. Fis-seminar ta' status "Riċerka Dipartimentali għall-Biedja Organika 2004" fil-5 ta' Marzu 2004, l-Istituti Federali ta' Riċerka u l-Istituti Leibniz fid-diviżjoni tal-Ministeru Federali għall-Affarijiet tal-Konsumatur (BMVEL) taw ħarsa lejn il-firxa tas-suġġetti ta' riċerka attwali tagħhom minn l-oqsma tal-pjanti, l-annimali u l-bnedmin. Aktar minn 100 persuna interessata segwew l-istedina tal-grupp ta 'ħidma "Biedja Organika" tas-Senat tal-Istituti Federali ta' Riċerka lill-Istitut Bijoloġiku Federali għall-Agrikoltura u l-Forestrija (BBA) f'Kleinmachnow qrib Berlin.

“Anke fi ħdan ir-riċerka dipartimentali, il-biedja organika ma tistax tiġi ttrattata biss f’istitut wieħed,” enfasizza Dr. Gerold Rahmann, kap tal-Istitut għall-Biedja Organika taċ-Ċentru Federali ta 'Riċerka għall-Agrikoltura (FAL) u kelliem għall-grupp ta' ħidma tas-Senat. Kontribuzzjonijiet mill-istituzzjonijiet kollha tar-riċerka tal-BMVEL issottolinjaw din id-dikjarazzjoni b'mod impressjonanti. Il-grupp ta’ ħidma tas-Senat jagħti kontribut sinifikanti għan-netwerking ta’ dawn il-kisbiet tar-riċerka – fost affarijiet oħra permezz tas-seminars annwali dwar l-istatus li nbdew is-sena li għaddiet. Din is-serje ta’ seminars diġà qed tinfirex ‘il bogħod fid-dinja professjonali. Dan kien ċar bil-preżenza ta’ rappreżentanti minn 45 istituzzjoni bħal universitajiet, istituti statali, assoċjazzjonijiet u istituti ta’ riċerka indipendenti.

Die 20 Beiträge drehten sich besonders um Fragen des Saatguts, der Produktqualität und der Wirtschaftlichkeit des Ökolandbaus. Hohe Saatgutqualitäten sind essenziell für den erfolgreichen ökologischen Pflanzenbau, wie Dr. Marga Jahn von der Biologischen Bundesanstalt (BBA) betonte. Hier gäbe es in Zukunft noch erheblichen Forschungsbedarf. Dr. Hartmut Rehbein von der neu gegründeten Bundesforschungsanstalt für Ernährung und Lebensmittel (BFEL) stellte Methoden vor, Bio-Lachs von konventionell produziertem Lachs zu unterscheiden. Auch Probleme wurden angesprochen, zum Beispiel die häufig schwankende Qualität von Getreideerzeugnissen wie Brot oder Müslis, die zum Teil auf Mängel bei der Lagerung und Verarbeitung der Rohprodukte zurückzuführen ist.

In einem länderübergreifenden Vergleich zeigte Dr. Frank Offermann vom FAL-Institut für Betriebswirtschaft, dass sich Ökolandbau nicht nur in Deutschland, sondern auch in anderen europäischen Staaten durchaus für den Landwirt rechnet.  Über den wirtschaftlichen Erfolg von Ökohöfen entscheiden aber in hohem Maße die Sachkenntnis und das Engagement der jeweiligen Betriebsleiter. Ein modernes Instrument des Wissenstransfers ist hier das Internet-Portal www.oekolandbau.de, das wesentlich durch finanzielle Mittel des "Bundesprogramms Ökologischer Landbau" aufgebaut wurde und in dem sich vielfältige Informationen für Erzeuger, Verarbeiter, Händler und Verbraucher finden. So steht hinter der von der Biologischen Bundesanstalt dort eingestellten Rubrik Pflanzenschutz die umfangreichste online verfügbare Stoffsammlung zu diesem Thema. Zahlreiche Forschungsprojekte, über die auf dem Seminar berichtet wurde, konnten ebenfalls nur durch das 2002 aufgelegte Bundesprogramm realisiert werden. Staatssekretär Alexander Müller vom Bundesverbraucherministerium wertete das Bundesprogramm in der Abschlussdiskussion daher als effektiven Motor, um die Forschung zum Ökolandbau außerhalb wie innerhalb der Ressortforschung weiter anzuschieben und diese besonders umweltverträgliche Landnutzung voran zu bringen.

Die Teilnehmer waren sich einig in dem Wunsch, die Reihe der Seminare zum Ökologischen Landbau auch im nächsten Jahr fortzuführen.

Quelle: Berlin [ bfa ]

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