Preus al consum al juliol de 2004 1,8% per sobre de l'any anterior

Carns i lactis més econòmics

Segons informa l'Oficina Federal d'Estadística, l'índex de preus al consum d'Alemanya va augmentar un 2004% el juliol de 2003 en comparació amb el juliol de 1,8. En comparació amb el juny del 2004, l'índex va augmentar un 0,3%. Així es va confirmar l'estimació per al juliol de 2004 basada en els resultats de sis estats federals. Al maig i juny del 2004, la taxa de variació anual va ser del +2,0% i del +1,7%, respectivament.

L'evolució dels preus dels productes d'oli mineral al juliol va tenir un impacte notable en la inflació: sense gasoil de calefacció i combustibles, la taxa de variació anual hauria estat del +1,5%. El gasoil lleuger va augmentar el preu un 2003% respecte al juliol del 17,2, i els combustibles un 8,2%. El cru també ha tingut un efecte d'augment del preu a curt termini: els combustibles i el gasoil lleuger costen un 1,8% i un 4,7% més que el mes anterior. Sense tenir en compte els productes petroliers, l'índex de preus al consum hauria augmentat un 2004% entre juny i juliol de 0,2.

Verantwortlich für die wieder beschleunigte Teuerung ist neben dem Preisanstieg bei Mineralölerzeugnissen die Preissteigerung im Bereich der Gesundheitspflege infolge der Gesundheitsreform. Im Vergleich zum Vorjahr erhöhte sich der Teilindex für Gesundheitspflege um 20,4%, im Vergleich zum Vormonat um 0,9%. Grund für diesen erneuten Anstieg ist die Neufassung der Heilmittel-Richtlinien, die zum 1. Juli 2004 in Kraft trat. Betroffen davon sind gesetzlich Versicherte, für die sich die Zuzahlungen bei Heilmittelbehandlung erhöhen.

Dagegen lagen die Nahrungsmittelpreise im Juli 2004 um 0,3% unter dem Vorjahresniveau. Besonders verbraucherfreundlich entwickelten sich dabei die Obst- und Gemüsepreise (–1,2% bzw. –1,5%), auch die Preise für Fleisch und Fleischwaren (–0,4%) sowie Molkereiprodukte waren etwas günstiger (–0,5%). Deutlich billiger als im Vorjahr ist weiterhin Bohnenkaffee (–5,5%). Der Rückgang der Nahrungsmittelpreise von Juni auf Juli 2004 (–0,7%) ist vorrangig auf die saisonbedingte Verbilligung bei Gemüse (–7,3%, darunter Speisekartoffeln –16,4% ; Salatgurken –14,6%; Paprika –14,3% und Tomaten –13,0%) zurückzuführen.

Saisonal bedingt wurde der Gesamtindex im Juli 2004 durch die deutlichen Preisanhebungen bei Pauschalreisen (+8,3% zum Vormonat) und Beherbergungsdienstleistungen (+9,6%) beeinflusst.

Der für europäische Zwecke berechnete harmonisierte Verbraucherpreisindex für Deutschland hat sich im Juli 2004 gegenüber Juli 2003 um 2,0%, im Vergleich zum Vormonat um 0,4 % erhöht. Die Schätzung vom 26. Juli 2004 wurde um 0,2% nach oben korrigiert.

Quelle: Bonn [ destatis ]

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