Intensive controls for leftovers

Requirements for feeding in the QS system tightened

The QS system has significantly tightened the requirements for the use of leftovers. The use as animal feed in pig fattening is now subject to a rigorous review at all levels. Both the processing of leftovers into a liquid feed material and its feeding on farms have been newly regulated.

With the revision of the requirements for leftovers, the entire chain is now involved, from the collection point through processing to the pig farm. Based on a scientific report on the safety of leftovers in animal feed commissioned by QS, precise limit values ​​for the use and testing of leftovers have been issued. During processing, either pasteurization of the leftovers at at least 90 °C or sterilization at a temperature of at least 133 °C is mandatory. The number of annual inspections per site is also precisely specified.

Zur durchgehenden Umsetzung der sicherheitsrelevanten Kriterien in der Kette müssen alle landwirtschaftlichen Betriebe, die am QS-System teilnehmen und Speisereste verfüttern, nach den allgemeinen QS-Kriterien und den zusätzlichen Anforderungen an den Transport, die Lagerung und die Verfütterung von Speiseresten auditiert werden. Diese Regelung gilt ab sofort sowohl für Betriebe, die neu ins QS-System einsteigen möchten, als auch für die Betriebe, die bereits Systempartner sind. Bereits zugelassene landwirtschaftliche Betriebe müssen die zusätzlichen Anforderungen bis spätestens zum 31. Dezember 2004 prüfen lassen.

Um QS-Betriebe mit Speiseresten beliefern zu können, müssen die Verarbeiter bis zum 31. August 2004 bei QS angemeldet und spätestens zum 31. Dezember 2004 QS-Systemteilnehmer der Stufe Futtermittelwirtschaft sein.

Nach dem 31.10.2006 dürfen Speisereste im QS-System vorbehaltlich der gesetzlichen Regelungen nicht mehr eingesetzt werden.

Source: Bonn [ qs ]

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