Itali: Kurang Makanan Organik

Di Itali menurun selepas tahun pertumbuhan berterusan buat kali pertama pengeluaran dan pengambilan makanan organik, manakala import meningkat barangan organik yang dihasilkan. Menurut persatuan tani Coldiretti, bilangan ladang organik, tanah pertanian secara organik diternak pergi 2002 8,9 untuk peratus kepada 5,6 peratus dan jualan produk organik dibungkus di runcit untuk 1,6 peratus.

Bilangan pengimport adalah berbeza meningkat 27 peratus berbanding tahun lepas. Memandangkan isyarat pertama pasaran yang bertakung, adalah perlu pada pendapat Coldiretti, untuk mengambil tindakan untuk menyokong pemulihan dalam pengeluaran dan pasaran. Ini termasuk pengesanan yang lebih ketat dengan cara penamaan yang betul kawasan asal, dan juga dalam sektor organik pertumbuhan yang tinggi import dari negara-negara bukan EU direkodkan. Produk-produk ini telah dihasilkan di bawah keadaan spesifikasi kepada orang-orang EU "sama" tidak sentiasa.

Der italienische Ökolandbau ist in Europa mit über 51.400 landwirtschaftlichen Betrieben und knapp 1,2 Millionen Hektar biologisch bewirtschafteter Fläche führend. Produziert werden vor allem Futterpflanzen, Getreide, Oliven, Wein, Zitrusfrüchte, Obst und Gemüse. Darüber hinaus wird die Fläche für die Aufzucht von 164.000 Rindern, 660.000 Schafen und Ziegen, fast 20.000 Schweinen sowie etwa 940.000 Hühnern und Kaninchen genutzt. Marktforschungsergebnissen zufolge zeigt sich der Konsumrückgang von verpackten Bioprodukten insbesondere in einem sinkenden Absatz von Kindernahrung (minus 16 Prozent) aber auch von Obst und Gemüse (minus drei Prozent), Milch und Milchprodukten (minus drei Prozent), Getränken (minus zwei Prozent) sowie Teigwaren und Reis (minus ein Prozent). Demgegenüber hat der Absatz von Fleisch und Fleischprodukten (plus neun Prozent) sowie Eiern (plus 29 Prozent) zugenommen.

Sumber: Bonn [ZMP]

Komen (0)

Belum ada komen yang diterbitkan di sini

Tulis komen

  1. Hantar komen sebagai tetamu.
Lampiran (0 / 3)
Kongsi lokasi anda