Kawalan intensif untuk sisa makanan

Keperluan untuk memberi makan dalam sistem QS telah diperketatkan

Sistem QS telah mengetatkan dengan ketara keperluan untuk penggunaan sisa makanan. Penggunaan sebagai makanan dalam penggemukan babi kini tertakluk kepada semakan yang konsisten di semua peringkat. Kedua-dua pemprosesan sisa makanan menjadi bahan makanan cecair dan pemakanannya di ladang kini dikawal.

Dengan semakan semula keperluan untuk sisa makanan, keseluruhan rantaian kini disepadukan, dari tempat pengumpulan melalui pemprosesan ke ladang babi. Berdasarkan laporan saintifik mengenai keselamatan sisa makanan dalam pemakanan haiwan, yang ditugaskan QS, nilai had yang tepat untuk penggunaan dan ujian sisa makanan telah dikeluarkan. Semasa pemprosesan, sama ada pempasteuran sisa makanan sekurang-kurangnya 90 °C atau pensterilan pada suhu sekurang-kurangnya 133 °C adalah wajib. Bilangan peperiksaan tahunan bagi setiap lokasi syarikat juga dinyatakan dengan tepat.

Zur durchgehenden Umsetzung der sicherheitsrelevanten Kriterien in der Kette müssen alle landwirtschaftlichen Betriebe, die am QS-System teilnehmen und Speisereste verfüttern, nach den allgemeinen QS-Kriterien und den zusätzlichen Anforderungen an den Transport, die Lagerung und die Verfütterung von Speiseresten auditiert werden. Diese Regelung gilt ab sofort sowohl für Betriebe, die neu ins QS-System einsteigen möchten, als auch für die Betriebe, die bereits Systempartner sind. Bereits zugelassene landwirtschaftliche Betriebe müssen die zusätzlichen Anforderungen bis spätestens zum 31. Dezember 2004 prüfen lassen.

Um QS-Betriebe mit Speiseresten beliefern zu können, müssen die Verarbeiter bis zum 31. August 2004 bei QS angemeldet und spätestens zum 31. Dezember 2004 QS-Systemteilnehmer der Stufe Futtermittelwirtschaft sein.

Nach dem 31.10.2006 dürfen Speisereste im QS-System vorbehaltlich der gesetzlichen Regelungen nicht mehr eingesetzt werden.

Sumber: Bonn [qs]

Komen (0)

Belum ada komen yang diterbitkan di sini

Tulis komen

  1. Hantar komen sebagai tetamu.
Lampiran (0 / 3)
Kongsi lokasi anda