Garam dan tekanan darah tinggi - garis panduan daripada persatuan pakar sudah lapuk

Garis panduan rawatan persatuan perubatan untuk tekanan darah tinggi sudah lapuk di Jerman, Eropah dan Amerika Syarikat. Garis panduan ini masih memberi nasihat mubaligh untuk menyimpan garam. Walau bagaimanapun, data itu adalah berat sebelah dan benar-benar ketinggalan zaman dan tidak lagi sepadan dengan keadaan pengetahuan saintifik, aduan Profesor Dr. Karl-Ludwig Resch, Bad Elster, pada latihan dietetik Aachen ke-12.

Jika anda melihat kajian sedia ada, tidak ada kaitan yang jelas antara tahap penggunaan garam dan tekanan darah: "Dua ulasan Cochrane yang dikemas kini pada awal tahun ini membuat kesimpulan bahawa hampir tidak ada hubungan antara tekanan darah dan penggunaan garam, "kata Resch. Tekanan darah sistolik hanya turun beberapa milimeter pada diet rendah garam dan hanya pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, bukan pada orang yang sihat dan hanya dalam eksperimen jangka pendek. Keputusan daripada kajian jangka panjang pada masa ini tidak tersedia sama sekali.

Eine direkte Assoziation zwischen hohem Salzkonsum und erhöhtem Blutdruck ist nach Resch vor dem Hintergrund der aktuellen Datenlage eher unwahrscheinlich, da zahlreiche Studien mit dieser Fragestellung ein negatives Ergebnis erbracht hätten. "Wäre der Zusammenhang eindeutig, so hätte man dies wohl längst zweifelsfrei nachweisen können", betonte der Mediziner.

Vor diesem Hintergrund ist es nach Resch keinesfalls gerechtfertigt, dass in den Leitlinien Hochdruckpatienten wie auch Gesunde weiterhin pauschal zum Salzsparen aufgefordert werden. Solche Empfehlungen fußten auf Studien, die aus den 80er Jahren des vergangenen Jahrhunderts stammen. Negiert würden neuere Ergebnisse, Untersuchungen, Metaanalysen und sogar Cochrane Reviews, die den zitierten Zusammenhang nicht bestätigen. "Die derzeitigen Leitlinien spiegeln nicht den aktuellen Erkenntnisstand wider, sie ignorieren ihn sogar", kritisierte der Mediziner in Aachen. Auch fehlen nach seinen Worten immer noch aussagekräftige Studien zur Frage des Zusammenhangs zwischen Salzkonsum und kardiovaskulären Ereignissen oder gar der kardiovaskulären Sterblichkeit. Nur solche Daten aber wären nach Resch "im wirklichen Leben auch tatsächlich relevant".

Quelle: Bonn [ vds ]

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