Menurunkan berat badan dengan Glyx Factor

Bahagian 1 siri bantuan "Cadangan pemakanan diuji"

Faktor Glyx berada di bibir semua orang. Pakar sedang membincangkannya, pengguna sedang makan roti Glyx dan membeli buku diet Glyx, dan Institut Glyx baru-baru ini diasaskan di Frankfurt, yang memberikan makanan Glyx meterai. Terdapat konsep pemakanan yang masuk akal di sebaliknya, tetapi ia bukan perkara baru.

Faktor Glyx bermaksud keberkesanan gula darah makanan, juga dipanggil indeks glisemik atau GI. GI yang tinggi bermakna karbohidrat makanan cepat dihadam dan masuk ke dalam darah, menyebabkan paras gula dalam darah meningkat dengan cepat. Ini berlaku selepas menelan makanan yang tinggi kanji atau gula, seperti roti putih, nasi putih, kentang, gula-gula dan soda. Walau bagaimanapun, paras gula darah yang tinggi juga membawa kepada peningkatan insulin, yang menggalakkan pembentukan lemak badan dan boleh meningkatkan selera makan. Untuk mengelakkan kesan ini, makanan GI rendah disyorkan untuk penurunan berat badan. Kebanyakan sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan semua makanan yang sememangnya rendah karbohidrat, seperti produk tenusu, keju, ikan dan daging, mempunyainya.

Bei den Kohlenhydratträgern sind der Verarbeitungsgrad und der Ballaststoffgehalt entscheidend. Vollkornbrot ist vorteilhafter als Baguette, kernige Haferflocken besser als Cornflakes und Pellkartoffeln günstiger als Kartoffelpüree. Ernährungsphysiologisch gesehen ist die Auswahl wenig verarbeiteter und ballaststoffreicher Lebensmittel durchaus sinnvoll, da sie wenig Energie liefern und gut sättigen. Deshalb sind reichlich Gemüse, Obst und Vollkornprodukte im Speiseplan auf jeden Fall hilfreich beim Abnehmen. Dies deckt sich mit den bisherigen Empfehlungen für eine vollwertige Ernährung und ist bekannt.

Dass allzu viele Weißmehlprodukte, Pizzen, Schokoriegel und Limonaden in einer Diät fehl am Platze sind, ist auch nicht neu. Insofern ist der Glyx-Faktor keine Modeerscheinung, sondern ein sinnvolles Ernährungskonzept. Nur - wie so oft - die Verpackung macht’s. Allein der Name Glyx-Brot klingt verheißungsvoller als das simple Wort Vollkornbrot - auch wenn die Zutaten sich kaum voneinander unterscheiden.

Sumber: Bonn [Dr. Maike Groeneveld - bantuan ]

Komen (0)

Belum ada komen yang diterbitkan di sini

Tulis komen

  1. Hantar komen sebagai tetamu.
Lampiran (0 / 3)
Kongsi lokasi anda