Mercat i Economia

DBV analitza els mercats agrícoles a finals d'any

Mercats 2010 i perspectives 2011

Das Jahr 2010 war für viele deutsche Bauern ein äußerst turbulentes Jahr, das jedoch mit zuversichtlichen Prognosen für 2011 endet. Anfangs noch hatte die Finanz- und Wirtschaftskrise auf die Preis- und Erlössituation in den Agrarmärkten und Betrieben voll durchgeschlagen. Im Verlauf des Jahres erreichte der Aufschwung dann aber auch die Landwirtschaft. Auf fast allen Agrarmärkten haben sich die Preise verbessert. Wie sahen die wirtschaftlichen Entwicklungen in den einzelnen Agrarbranchen aus, welche Prognosen gibt es? Der Deutsche Bauernverband (DBV) zieht eine Bilanz und gibt Ausblick auf 2011. Milch

La situació al mercat de la llet es va atenuar per als productors de llet alemanys el 2010 després d'una situació catastròfica el 2009. La demanda mundial de llet i productes lactis va millorar significativament el 2010. Com a conseqüència, els preus dels productes lactis van augmentar i amb ells els de productors de llet. S'espera que la mitjana anual per al 2010 sigui un preu de producció de llet de 29 a 30 cèntims per quilogram. A l'octubre, els preus al productor de llet van assolir el seu màxim anual de gairebé 33 cèntims per quilogram (3,7 per cent de greixos i 3,4 per cent de proteïnes). Això va ser al voltant d'un 32 per cent més que fa 12 mesos. A causa de l'augment dels costos d'input per a pinsos i energia, la situació de beneficis dels productors de lactis només va millorar lleugerament malgrat els majors diners de la llet.

Llegir més

Deutlicher Anstieg der Schweineschlachtungen im 3. Quartal 2010

Im 3. Quartal 2010 wurden in Deutschland knapp 2 Millionen Tonnen Fleisch aus gewerblichen Schlachtungen erzeugt, 4,2% mehr als im entsprechenden Vorjahresquartal. Wie das Statistische Bundesamt (Destatis) weiter mitteilt, war für diesen Anstieg die deutliche Zunahme von Schweineschlachtungen ausschlaggebend. Weiterhin steigend ist auch die Erzeugung von Geflügelfleisch, während die Rindfleischproduktion sinkt.

Llegir més

Gastgewerbeumsatz im September 2010 real um 0,4% gestiegen

Im Gesamtjahr bisher real 1 % Minderumsatz

Wie das Statistische Bundesamt (Destatis) mitteilt, setzten die Unternehmen des Gastgewerbes in Deutschland im September 2010 nominal 3,5% und real 0,4% mehr um als im September 2009. Im Vergleich zum Vormonat August 2010 war der Umsatz im Gastgewerbe im September 2010 nach Kalender- und Saisonbereinigung nominal 0,6% und real 0,3% höher.

Das Beherbergungsgewerbe erzielte im September 2010 einen Umsatzzuwachs von nominal 8,0% und real 2,0% gegenüber dem Vorjahresmonat. In der Gastronomie wurden nominal 0,7% mehr und real 0,6% weniger als im September 2009 umgesetzt. Innerhalb der Gastronomie stiegen die Umsätze der Caterer nominal um 4,9% und real um 4,0%.

Llegir més

Deutschland ist Drehscheibe des weltweiten Naturdarm-Handels

Asien bleibt wichtiger Wachstumsmarkt

Mit einem Gesamtaußenhandelsumsatz von über 700 Mio. Euro ist Deutschland auch im Jahr 2009 der bedeutendste Umschlagplatz für Naturdärme. Somit kann der deutsche Naturdarm-Handel eine positive Bilanz des abgelaufenen Geschäftsjahres ziehen. „Die Wirtschaftskrise hatte auf den Darm-Handel nur wenig Auswirkungen und hochwertige Produkte, wie Würste im Naturdarm, sind nach wie vor gefragt“, so Heike Molkenthin, Vorsitzende des Zentralverbands Naturdarm e.V. Die EU erweist sich dabei als solider Handels-Partner, Asien und Südamerika sind weiterhin attraktive Wachstumsmärkte. Trotz eines Rückgangs der Exportzahlen gelten auch für Russland positive Prognosen.

Nach vorläufigen Schätzungen des Verbandes blieb die Exportmenge auf einem stabilen Niveau. Wurden im Vorjahr 80.437 Tonnen ausgeführt, so waren es im Berichtsjahr insgesamt 81.825 Tonnen. Nach einer Steigerung des Wertes um 16,3 Prozent auf über 325 Mio. Euro in 2008 gab es im letzten Jahr einen leichten Rückgang von 2,2 Prozent auf 318 Mio. Euro. 2008 waren die Ergebnisse stark von einer deutlichen Verteuerung der Rohstoffe und Wechselkursschwankungen beispielsweise im Außenhandel mit Russland geprägt. 2009 haben sich diese wirtschaftlichen Rahmenbedingungen wieder normalisiert.

Llegir més

Konjunkturreport Ernährungsindustrie Oktober 2010

Ernährungsindustrie schafft 7.500 neue Arbeitsplätze

Die Ernährungsindustrie erzielte im August 2010 einen Branchenumsatz von 12,7 Mrd. €. Das entspricht einem nominalen Zuwachs von 4% gegenüber dem Vorjahresmonat.

Die Ernährungsindustrie ist mit 535.000 Beschäftigten der viertgrößte Industriezweig in Deutschland und einer der stabilsten Arbeitgeber. Die Branche hat im Krisenjahr 2009 keine Stellen abgebaut und im Zeitraum Januar bis August 2010 1,4% mehr Personen beschäftigt als im Vorjahreszeitraum; das entspricht 7.500 neu geschaffenen Arbeitsplätzen. Der Beschäftigtenstand lag in der gesamten Industrie in diesem Zeitraum um 3% unter Vorjahresniveau. Die Ernährungsindustrie leistet damit einen wichtigen Beitrag für Wohlstand und Beschäftigung in Deutschland.

Llegir més

Els proveïdors de carn de porc belgues informen de resultats positius durant la primera meitat de l'any

Les exportacions mundials assoleixen un nou màxim

El bon desenvolupament de les exportacions de porc belga va continuar durant el primer semestre del 2010. Això es desprèn de les xifres d'Eurostat. Alemanya segueix sent el client més important de la carn de porc belga.

Amb un volum de 372.250 tones, les exportacions mundials de carn de porc belga (inclosos greixos i residus) van augmentar un 2010 per cent durant el primer semestre del 3,3 en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Llegir més

1. Halbjahr 2010: Fleischproduktion um 4,1% gestiegen

Im ersten Halbjahr 2010 wurden in Deutschland gut 3,9 Millionen Tonnen Fleisch gewerblich produziert; das waren 4,1% oder 153 900 Tonnen mehr als im ersten Halbjahr 2009. Wie das Statistische Bundesamt (Destatis) weiter mitteilt, entfiel der überwiegende Teil der Fleischerzeugung auf Schweinefleisch mit knapp 2,7 Millionen Tonnen, gefolgt von Geflügelfleisch (679 800 Tonnen) und Rindfleisch (566 200 Tonnen).

Die Anzahl der Schweineschlachtungen ist im zurückliegenden Halbjahr um 886 000 Tiere oder 3,2% auf einen neuen Höchststand von 28,5 Millionen Tieren gestiegen. Die erzeugte Menge Schweinefleisch aus gewerblichen Schlachtungen stieg entsprechend um 3,3% oder 86 000 Tonnen.

Llegir més

Les exportacions mundials de carn belga continuen creixent el 2009

Alemanya segueix sent el client més important de la carn de porc

Malgrat un any de crisi, les exportacions mundials de carn belga el 2009 (incloses les desposseries de la matança i els productes carnis) van augmentar en volum gairebé un 6 per cent fins a 1.600.727 tones. Com a tipus de carn més important, la carn de porc continua ampliant la seva posició en el comerç exterior. La veïna Alemanya segueix sent el número u a la llista de clients belga.

El nombre de sacrificis de porcs a Bèlgica va augmentar un 2009 per cent fins a 0,82 el 11.646.716. El nombre de bestiar sacrificat es va reduir un 478.391 per cent fins als 8,8 animals. El 2009 es sacrificaran un total de 318.670 vedells, un sis per cent més que en el mateix període de l'any passat.

Llegir més

El balanç energètic dels aliments congelats

Una indústria continua en moviment

La indústria dels aliments congelats fa temps que reconeix que la sostenibilitat és més que una paraula. Tanmateix, actualment hi ha poques dades energètiques internes de la indústria sobre aliments congelats. L'any passat, el German Frozen Institute eV (dti), Colònia, com a representant neutral i organització paraigua de la indústria alemanya d'aliments congelats, va buscar un soci sòlid, creïble i independent a l'Öko-Institut eV, Friburg, per millorar la la petjada climàtica de la indústria dels aliments congelats a Alemanya per investigar. L'objectiu d'aquesta col·laboració és identificar l'statu quo i el desenvolupament a mitjà i llarg termini del potencial d'optimització en l'àrea de "protecció del clima i aliments congelats". Per tal de fer justícia a aquest tema tan concret, es va constituir un grup de treball que inclou experts i científics experimentats d'empreses conegudes de la indústria dels congelats. La ruta és l'objectiu

A partir de les converses prèvies, es va decidir utilitzar un estudi previ per determinar l'estat d'equilibri de les emissions de gasos d'efecte hivernacle generades en el cicle de vida del producte i punts de partida per a l'optimització en l'àmbit de la sostenibilitat. A mitjà termini, això hauria de crear més transparència sobre el tema per al sector. El senyal de partida per a l'estudi preliminar -que consistia en una comparació pilot inicial i una anàlisi del flux de materials de categories de productes exemplars d'aliments congelats- es va disparar a la tardor de 2009. Una primera troballa important: la condemna general dels aliments congelats pel que fa als aspectes climàtics. és científicament insostenible! Tanmateix, aquesta important afirmació s'ha d'examinar més de prop en un estudi representatiu.

Llegir més

Les vendes d'hostaleria van caure un 2010% en termes reals el maig del 4,1

Tal com informa l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis), el maig de 2010, les empreses del sector de l'hostaleria a Alemanya van tenir una facturació nominal de l'1,5% i una facturació real del 4,1% menys que al maig de 2009. Les vendes del sector de l'hostaleria van ser nominals al maig després de l'ajust de calendari i desestacionalització un 1,3% i un 1,5% en termes reals inferiors als del mes d'abril anterior.

El sector de l'allotjament va aconseguir un augment nominal de les vendes de l'2010% al ​​maig de 1,5 respecte al maig de 2009 (real – 3,6%). En el sector de la restauració, les vendes van ser un 3,4% inferiors en termes nominals i un 4,5% més baixes en termes reals que al maig de 2009. Dins del sector de la restauració, la restauració va registrar un descens de les vendes del 0,4% en termes nominals i de l'1,4% en termes reals.

Llegir més

Pernil de la Selva Negra en un camí de creixement sòlid

L'Associació de Protecció de Fabricants de Pernil de la Selva Negra continua el seu sòlid camí de creixement. L'augment mitjà de vendes al voltant del 5% aconseguit en els darrers anys es va superar fàcilment el 2009. L'any passat es van vendre un total de 7,2 milions de pernils de la Selva Negra al país i a l'estranger (any anterior: 6,8 milions), el que correspon a un increment del 5,8%.

Llegir més