nuuskanaal

„Qualitätsmarke Geprüfte Qualität – HESSEN“ für Bauernhofmetzgerei

Staatssekretär Seif überreicht Urkunde an landwirtschaftlichen Direktvermarkter in Pfungstadt

Der Staatssekretär im Hessischen Umweltministerium, Karl-Winfried Seif, hat die erfolgreiche Selbstvermarktung des Pfungstädter Landwirts Klaus Renner gewürdigt und ihm die Urkunde „Geprüfte Qualität – HESSEN“ übergeben. „Der Falkenhof in Pfungstadt hat seinen Weg gefunden. Mut, Kreativität und unternehmerisches Geschick ließen aus einem Aussiedlerhof einen florierenden, vielseitigen Direktvermarktungsbetrieb entstehen“, so Seif. Hier träfen Standortvorteil, Nähe zum Verbraucher und der Trend zu natürlichen, regionalen Spezialitäten mit günstigen innerbetrieblichen Voraussetzungen zusammen.

Die Bauernhofmetzgerei mit angegliederten Party-Service dürfe aufgrund der Prämierung ihre Produkte mit der Qualitätsmarke „Geprüfte Qualität – HESSEN“ bewerben. „Schweine, Rinder und Geflügel werden hauptsächlich mit hofeigenem Futter, ohne Tiermehl und Antibiotikazusatz gemästet und im eigenen Schlachthaus mit größter Sorgfalt und Erfahrung zu hochwertigen Spezialitäten verarbeitet“, lobte Seif, der abschließend erläuterte, dass die Qualitätsmarke im vergangenen Jahr durch die Europäische Kommission offiziell genehmigt und als förderfähig anerkannt worden sei und damit als Markenzeichen registriert und vor Missbrauch geschützt werde.

Lees meer

Nordhessische Ahle Wurscht in "Arche des Geschmacks" aufgenommen.

Im Juli 2004 wurde die Nordhessische Ahle Wurscht als erstes hessisches Produkt in die "Arche des Geschmacks" aufgenommen.
 
Die Arche des Geschmacks ist ein internationales Projekt von Slow Food. Aufgenommen werden Nutzpflanzen, Tierrassen und Nahrungsmittel, die selten oder vom Aussterben bedroht und zugleich identitätsstiftend für bestimmte Regionen sind. Sie müssen einen Beitrag zur geschmacklichen Vielfalt und zur Nachhaltigkeit leisten. Bedingung ist außerdem, dass Tiere aus artgerechter Tierhaltung stammen und dass die Produkte frei von gentechnischen Veränderungen sind. Außerdem müssen sie käuflich erwerbbar sein. Weltweit sind mehrere hundert Produkte aufgenommen worden, einige Beispiele: Angeliter Tannenzapfen (Kartoffelsorte, Deutschland), Finkenwerder Herbstprinz (Apfelsorte, Deutschland), Pumpernickel (Brotsorte, wird gegart und nicht gebacken, Deutschland), Coucou (Hühnerrasse, Frankreich), Salami von Mangalica Schweineen (Ungarn), Schwarzes Okinawa-Hausschwein (Japan), Meyer Limonen (USA), Öl von Argan-Bäumen (Marokko), Souvas (Rentierfleisch, Schweden).

Beantragt beim deutschen Vorstand von Slow Food hat die Aufnahme der Nordhessischen Ahlen Wurscht in die Arche das nordhessische Convivium (=Tafelrunde) unter Federführung von Gerhard Müller-Lang, Hanns Ernst Kniepkamp und Gerhard Schneider-Rose. Bevor die notwendigen Gutachten erstellt werden konnten, fanden eine Reihe von Expertengesprächen mit nordhessischen Metzgern und Hausschlachtern statt, die Nordhessische Ahle Wurscht herstellen und vermarkten. Am schwierigsten gestaltete sich dabei die Eingrenzung der Herstellungsregion. Die Beschreibung des für die Ahle Wurscht typischen und unverwechselbaren Herstellungsverfahrens erfolgte dagegen einmütig.

Lees meer

Wasgau: Produktionsbetriebe steigern Umsatz

Konstante Weiterentwicklung der Unternehmensposition

Bis einschließlich 30. Juni verzeichnet die Wasgau einen Konzernumsatz von knapp 230 Mio. Euro. Im Vergleich zum Vorjahr bedeutet dies eine Steigerung um 2,28 Prozent. Auf Wachstumskurs - und weiterhin Ertragsbringer im Unternehmen - die beiden Produktionsbetriebe in Winzeln. Die Metzgerei steigerte ihren Umsatz um 3,8 Prozent, die Bäckerei weist ein Umsatzplus von 7,4 Prozent aus. Bericht des Vorstands im Bericht für das II. Quartal 2004

Die Verbraucherstimmung und damit das Konsumverhalten der Haushalte ist weiterhin wenig optimistisch. Das geringe Wirtschaftswachstum resultierte im I. Halbjahr 2004 ausschließlich aus dem Export. Die Binnennachfrage leidet nach wie vor unter der Kaufzurückhaltung der Konsumenten. Wesentliche Gründe hierfür sind die Reformdebatten und die angespannte Situation auf dem Arbeitsmarkt, sowie die zusätzliche Verunsicherung der Verbraucher durch die Hartz IV Diskussion.

Lees meer

Schweineproduktion in Holland schrumpft

Auch Exporte rückläufig

Die niederländische Regierung versucht seit einigen Jahren durch verschiedene Maßnahmen die Schweinebestände zu reduzieren und damit die Gülle- und Emissionsproblematik in den Niederlanden in den Griff zu bekommen. Die schwierige ökonomische Situation der Mäster und die Tierseuchen der vergangenen Jahre – wie 1997 die Schweinepest und 2001 die Maul- und Klauenseuche – bringen immer mehr Landwirte dazu, die Unterstützungsmaßnahmen der Regierung in Anspruch zu nehmen und ihre Produktion aufzugeben.

Die niederländische Bruttoeigenerzeugung sank 2003 um 3,7 Prozent auf 20,1 Millionen Schweine. Seit 2000 verringerte sie sich schon um über 13 Prozent. Niederländische Marktexperten erwarten für 2004 eine weitere Abnahme um fast vier Prozent auf 19,36 Millionen Schweine. Nach noch vorläufigen Berechnungen lag die Bruttoeigenerzeugung im ersten Halbjahr 2004 bei 9,74 Millionen Tieren, das waren fast 3,5 Prozent weniger als von Januar bis Juni 2003. Für das dritte Quartal 2004 prognostiziert man eine Reduzierung um 4,3 Prozent, und im vierten Quartal dürfte die Produktion um 4,6 Prozent niedriger ausfallen als im vergleichbaren Vorjahreszeitraum. Auch im ersten Quartal 2005 soll sich dieser Rückgang fortsetzen und nach vorläufigen Schätzungen bei rund 5,5 Prozent liegen.

Lees meer

Deense lekkernye

Ons filmwenk

In 'n pikswart komedie uit Denemarke speel 'n baie spesiale slaghuis die middelpunt.

Twee vriende werk albei in 'n slaghuis. Svend, die ambisieuse een, het groot professionele ambisies en 'n minderwaardigheidskompleks. Bjarne rook graag en stel nie belang in enigiets behalwe hasj en sy meisie nie.

Lees meer

Hoe eet Duitsers?

Federale Navorsingsinstituut vir Voeding en Voedsel (BFEL) begin nuwe nasionale verbruikstudie

Wat is op die tafel in Duitsland? Wie word nie voldoende van voedingstowwe voorsien nie? Wie kook hul eie maaltye en wie verkies om vinnig uit te eet? Die Federale Navorsingsentrum vir Voeding en Voedsel (BFEL), gebaseer in Karlsruhe, het 'n konsep ontwikkel vir 'n voedingsstudie namens die Federale Ministerie van Verbruikersake. Vanaf lente 2005 sal 20.000 XNUMX mense landwyd oor hul eetgewoontes uitgevra word. Hierdie inligting is uiters belangrik vir verbruikersopvoeding, voorkomingsprogramme en spesifieke voedingsaanbevelings.

Die laaste nasionale verbruikstudie was 15 jaar gelede. Hoe en wat in Duitsland geëet word, het egter die afgelope paar jaar aansienlik verander. Daarbenewens was die laaste opname slegs verteenwoordigend vir Wes-Duitsland. Dit sal nou verander word. 

Lees meer

Vleisvraag neem weer toe

Voorskou van die slagbeesmark in September

In Duitsland kom die hoofvakansieseisoen geleidelik tot 'n einde in September en al hoe meer verbruikers keer terug van vakansie. Die vraag na vleis behoort dus in die komende weke weer lewendiger te wees. Boonop sal die vleisprodukfabrieke in Duitsland en in die buiteland weer aan die einde van die maatskappyvakansie begin met produksie. Gevolglik groei die vraag na slagvee. Produsentepryse wys dus effens opwaarts. Stabiele jongbulpryse word verwag

Die pryse vir jong bulle kon die afgelope maande geleidelik versterk, hoewel die laagste pryse vir die seisoen gewoonlik in die somermaande gerealiseer word. Jong bulle in die vleisverhandelingsklas R3 het aan die begin van Augustus reeds gemiddeld 2,55 euro per kilogram slaggewig in Duitsland behaal, en die neiging is besig om te styg. En dit ondanks die feit dat die hoë somertemperature en die vakansies in Duitsland gelei het tot 'n gedempte vraag na beesvleis. Die laaste keer dat pryse vergelykbaar was, was in 1999 en 2000.

Lees meer

Britse suikervervaardiger gee organiese produksie op

British Sugar, die VK se grootste suikerprodusent, gaan organiese suikerproduksie van binnelandse beet beëindig weens swak vraag. Die maatskappy het verlede jaar dié produksietak betree. British Sugar het destyds die Britse markpotensiaal op 4.000 5.000 tot XNUMX XNUMX ton organiese suiker geraam. Aan die begin van Julie het die maatskappy egter verklaar: “Die aanvanklik groot markbelangstelling in organiese suiker het ongelukkig geblyk onvoldoende vir ekonomiese produksie te wees”.

Nietemin wil British Sugar voortgaan om sake te doen met ingevoerde organiese suiker. Die oorblywende hoeveelheid organiese suiker van die laaste binnelandse veldtog sal as konvensionele goedere verkoop word. Yeo Valley, die VK se voorste produsent van organiese suiwelprodukte en die grootste koper van organiese suiker tot nog toe, het gesê: "Britse organiese suiker sal ver verby volgende jaar hou vir ons behoeftes, maar ons moet nuwe bronne van voorsiening in die buiteland vind."

Lees meer

Navorsing onder die teken van die behoefte om te spaar

Senaatpresident lewer kommentaar oor die situasie van federale navorsing

Navorsing met hoë standaarde en onder massiewe besuinigingsdruk: Die wetenskaplike instellings van die Federale Ministerie van Verbruikersake (BMVEL) beweeg tans in hierdie spanningsveld. In die huidige uitgawe van die navorsingsverslag sê professor dr. Gerhard Flachowsky, President van die Senaat van die Federale Navorsingsinstitute, lewer kommentaar op die reeks dienste wat deur die instellings aangebied word, hul integrasie in die wetenskaplike gemeenskap en die evaluering van departementele navorsing deur die Wetenskapraad.

Ten spyte van die omwenteling waarin verskeie federale navorsingsinstitute van die BMVEL hulle tans bevind, is die institute gesogte vennote vir spesialiskollegas in die binne- en buiteland. Meer as 900 gaswetenskaplikes het die afgelope vier jaar in die instellings gewerk, en talle gesamentlike projekte in nasionale en EU-wye navorsingsamewerkings is bewyse van die bevoegdheid van die navorsers oor federale betaling. Maar president Flachowsky het ook rede tot kommer. Die ouderdomstruktuur in die instansies raak byvoorbeeld al hoe ongunstiger: “Onder die permanente wetenskaplike personeel het ons meer ouer as 55’s as onder 35’s,” verduidelik hy. Hierdie veroudering is 'n direkte gevolg van die werkbesnoeiings. Die federale navorsingsinstellings moet hul 1995-personeel met 'n derde verminder. “Die massiewe werksprobleme bring mee dat hele vertakkings van navorsing in baie instellings verdwyn,” sê Flachowsky.

Lees meer

Grondwetlike klagte teen persentasie-etikettering van saamgestelde voer suksesvol

Konflikmateriaal: boerevereniging betreur regsdispuut

[dvt] - Die Federale Konstitusionele Hof in Karlsruhe het die grondwetlike klagte van 'n saamgestelde voervervaardiger gehandhaaf wat 'n beslissing van die Hoër Administratiewe Hof in Münster (OVG) teengestaan ​​het dat hy die persentasie samestelling van sy voer moes aandui. Die Hoër Administratiewe Hof moet nou weer besluit in ooreenstemming met die bepalings van die Konstitusionele Hof.

Nadat die maatskappy aanvanklik 'n tydelike bevel kon kry teen die verpligting om persentasies te verklaar van die Administratiewe Hof in Düsseldorf, het die Hoër Administratiewe Hof hierdie besluit omgekeer. Die Federale Konstitusionele Hof is nou van mening dat die beslissing van die Hoër Administratiewe Hof nie regmatig was nie. Dit skend die maatskappy se reg op voorlopige regsbeskerming wat in die Basiese Wet verskans is. Dit moet egter behoue ​​bly ten opsigte van skendings van regte wat mag ontstaan ​​in verband met die implementering van Gemeenskapsreg in nasionale reg.

Lees meer

Laer pryse vir varkies moontlik

Die pryse vir varkies het verlede jaar voordeel getrek uit die onverwagse sterk styging in varkpryse vir slag in September en het, anders as die destydse seisoenale ontwikkeling, met twee tot drie euro per varkie gestyg. Daar moet egter kennis geneem word dat die varkieprys in die somermaande van 2003 tot 'n baie lae vlak gedaal het, wat ruimte gelaat het vir prysstygings. In die huidige jaar is die situasie heeltemal anders: die varkielyste het merkbaar van Mei tot Junie gestyg en is sedertdien op 'n bogemiddelde vlak vergeleke met die gemiddelde van die afgelope tien jaar. In September kan pryse vir varkies effens daal, aangesien die prysverwagtinge vir die diere wat aan die einde van vetmesting in Januarie/Februarie gehuisves word nie so rooskleurig is nie.

Aan die ander kant, in die hoofproduksiegebiede vir varkmesting, moet vetmaakvermoë vry bly weens likiditeitsredes. Dit kan weer gebruik word sodra die oeswerk voltooi is. 'n Verhoogde gewilligheid van vetmakers om te staak sal die varkieprys ondersteun.

Lees meer