saluran berita

Pasaran anak babi mendapat manfaat daripada harga babi

Tahap tahun sebelumnya melebihi

Disebabkan oleh gelombang haba yang luar biasa pada musim panas tahun 2003, bekalan anak babi di seluruh EU dalam beberapa bulan pertama tahun 2004 adalah lebih rendah sedikit berbanding tahun sebelumnya. Apabila harga babi sembelihan meningkat, harga anak babi juga lebih tinggi dari minggu ke minggu. Dari awal tahun hingga akhir Mac, harga purata untuk anak babi seberat 25 kilogram di Jerman meningkat sebanyak 13,50 euro, mencecah paras 50 euro. Bagaimanapun, harga yang lemah di pasaran babi penyembelihan dan peningkatan bekalan bermusim seterusnya menyebabkan jualan anak babi merosot semula, yang bukan sesuatu yang luar biasa pada suku kedua dan ketiga setahun. Dalam sepuluh tahun yang lalu, harga anak babi jatuh secara purata sebanyak 17 euro antara Mac dan September.

Walau bagaimanapun, kenaikan harga yang mendadak telah diperhatikan di pasaran babi penyembelihan EU selama beberapa minggu sekarang. Ini bukan sesuatu yang tidak dijangka, kerana pakar industri telah menunjukkan sejak sekian lama bahawa musim panas pada tahun 2003 akan membawa kepada pengurangan bekalan babi untuk disembelih pada suku kedua 2004. Malah, bekalan babi untuk disembelih kini terhad di seluruh Eropah. Pada masa yang sama, permintaan telah menunjukkan rangsangan yang ditunggu-tunggu sejak beberapa minggu sekarang, kerana cuaca yang lebih panas menandakan permulaan musim memanggang. Dengan bekalan yang kecil dan permintaan yang lebih meriah, cara yang jelas untuk harga meningkat.

Read more

Mehr Hähnchenfleisch für einen Stundenlohn

In den vergangenen Jahren überwogen rückläufige Preise

Mit einem Stundenlohn können sich deutsche Verbraucher wieder mehr Hähnchenfleisch leisten. So konnte ein Industriearbeiter im Jahr 2003 für den Bruttoarbeitslohn einer Stunde 8,7 Kilogramm gefrorenes Hähnchenfleisch kaufen, das waren rund 860 Gramm mehr als 2002 und sogar rund 1,4 Kilogramm mehr als 2001. Ursache für diese Entwicklung sind in erster Linie die gesunkenen Verbraucherpreise und nicht etwa Lohnsteigerungen der Arbeiter. Umgekehrt verhielt es sich seit Anfang der 1970er bis Mitte der 1990er Jahre. Damals stiegen die Löhne, die Ladenpreise hingegen bewegten sich auf einem recht stabilen Niveau.

2003 waren die Geflügelpreise im deutschen Einzelhandel ganz allgemein von einer deutlich rückläufigen Tendenz gekennzeichnet, die bereits in der zweiten Hälfte der 90er Jahre einsetzte. Einen Ausreißer bildete nur das Jahr 2001, das im Zeichen der BSE-Krise am Rindfleischmarkt stand und zu einer boomartigen Nachfrage nach Geflügel geführt hatte. Im Jahresdurchschnitt 2003 hatten die hiesigen Konsumenten für ein Kilogramm gefrorenes Hähnchenfleisch nur noch 1,77 Euro zu zahlen, das waren 15 Cent weniger als 2002, und 25 Cent weniger als im Jahr 1996. Auch frische Brathähnchen waren im vergangenen Jahr nicht mehr so teuer, im Schnitt lag der Kilopreis bei 3,35 Euro gegenüber 3,56 Euro im Jahr 2002 und 3,46 Euro im Jahr 1996. Für Hähnchenschnitzel waren auf der Ladenstufe durchschnittlich 7,91 Euro pro Kilogramm zu zahlen, gegenüber 8,51 Euro im Jahr 2002 und 8,89 Euro im Jahr 1996. Auch der Einkauf von Putenfleisch hat sich 2003 für die Bundesbürger verbilligt, im Schnitt auf 7,76 Euro, gegenüber 7,87 Euro in 2002 und 8,56 Euro in 1996.

Read more

Hähnchen und Puten immer beliebter

Grafik pasaran ZMP

In Deutschland gehörte Geflügel 2003 zu den Wachstumsprodukten. Nach der zwischen ZMP und Bundesverbraucherschutzministerium abgestimmten Versorgungsbilanz zum deutschen Geflügelmarkt stieg der Pro-Kopf-Verbrauch von Geflügelfleisch im vergangenen Jahr – ungeachtet aller Auswirkungen der Geflügelpest in den Niederlanden – recht deutlich. Nach noch vorläufigen Angaben belief er sich auf insgesamt 18,2 Kilogramm je Einwohner, das war 1,0 Kilogramm mehr als 2002. Damit bewegte man sich bereits wieder auf dem bisherigen Rekordniveau des „BSE-Jahres“ 2001.

Read more

Künast fordert gesunde Ernährung und ausreichend Bewegung

Verbraucherministerin Renate Künast hat in ihrer Regierungserklärung vor den Gefahren falscher Ernähung und mangelnder Bewegung gewarnt. Mit einem umfassenden Programm will die Bundesregierung den Stellenwert gesunder Ernährung und ausreichender Bewegung für Kinder, Jugendliche und Senioren unterstreichen. 

Wichtig für eine gesunde Ernährung sei, dass alle gesellschaftlichen Kräfte zusammenarbeiten, sagte Künast am 17. Juni vor dem Deutschen Bundestag in Berlin. Gesunde Ernährung und Bewegung spiele eine wichtige Rolle in den Kindertagesstätten, in den Schulen, in Unternehmen und auch in Seniorenheimen. Deshalb baue man gegenwärtig an einer Plattform "Ernährung und Bewegung".

Read more

Strategien gegen die „Epidemie des 21. Jahrhunderts“

SPD Gabriele Hiller-Ohm zur Ernährungsbewegung

Zur heutigen Regierungserklärung "Eine neue Ernährungsbewegung für Deutschland" äußerrte sich die zuständige Berichterstatterin der Arbeitsgruppe Verbraucherschutz, Ernährung und Landwirtschaft der SPD-Bundestagsfraktion, Gabriele Hiller-Ohm.


Krasser können die Gegensätze nicht sein: Im Sudan sterben Kinder unter den Augen ihrer Mütter und Väter einen schrecklichen Hungertod. In Schweden wird Eltern das Sorgerecht entzogen, weil ihr fünfjähriges Kind mit einem Gewicht von 43 Kilogramm zu verfetten droht.

Read more

Bundestag berät Defizite bei der Ernährung von Kindern

Anlässlich einer Regierungserklärung von Bundesverbraucherministerin Renate Künast (B'90/Grüne) hat der Bundestag über Defizite bei der Ernährung und in der Bewegung von Kindern und Jugendlichen debattiert. Immer mehr Kinder und Jugendliche in Deutschland sind zu dick. Laut Bundesverbraucherministerium sind neueren Studien zufolge bereits 10 bis 20 Prozent aller Kinder und Jugendlichen übergewichtig. 7 bis 8 Prozent von ihnen sind stark übergewichtig. Besonders betroffen sind Kinder aus sozial schwachen und Migrantenfamilien. Parallel zu immer weniger Bewegung konsumieren junge Leute Lebensmittel mit zu viel Fett und Zucker.

Die Regierungspolitik ist nach Ansicht der CDU-Abgeordneten Julia Klöckner jedoch unkoordiniert und bevormundend. Klöckner sprach sich in der Debatte dafür aus, alle Ernährungsprobleme bei Kindern und Jugendlichen gleichwertig zu behandeln. Die einseitige Ausrichtung der Politik des Ministeriums auf Übergewichtige vernachlässige jedoch die ebenso zahlreichen Fälle von Mangelernährung und Magersüchtigen. Der Ministerin fehlten Lösungsansätze, sie produziere lediglich Imagekampagnen, meinte Klöckner.

Read more

Pemakanan yang sihat adalah bidang tindakan politik

Höfken [Bündnis 90/Die Grünen]: Industri makanan harus memberikan sumbangannya - Kesatuan dan Liberal harus berhenti mempersendakan makanan sihat - jika perlu, negara mesti mengawal selia

Sempena pengisytiharan kerajaan hari ini untuk pergerakan makanan baharu di Jerman, Ulrike Höfken, jurucakap dasar pengguna dan pertanian untuk Bündnis 90/Die Grünen, menerangkan:

Read more

Program mantap di mesyuarat agung DBV

Topik masa depan dalam pertanian dalam lima forum

Mesyuarat agung Persatuan Peladang Jerman (DBV) pada 28 dan 29 Jun 2004 di Bonn akan dibentuk oleh perbincangan mengenai perkembangan politik dan pasaran masa depan dalam proses pembaharuan pertanian EU. Selepas mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif DBV pada 28 Jun, Perdana Menteri Negeri Rhine-Westphalia Utara, Peer Steinbrück, akan menyampaikan ucapan kepada para perwakilan. 481 perwakilan persatuan peladang negeri dan peserta mesyuarat peladang muda akan membincangkan masa depan pasaran susu, pengeluaran daging, pertanian pertanian dengan tenaga boleh diperbaharui inovatif, dasar sosial pertanian, pasaran buah-buahan dan sayur-sayuran dan dasar sosial pertanian .

Dalam Forum 1, masa depan sistem keselamatan sosial pertanian akan dibincangkan oleh timbalan pengerusi kumpulan parlimen CDU/CSU, Gerda Hasselfeldt, timbalan jurucakap bagi perlindungan pengguna, makanan dan pertanian kumpulan parlimen SPD, Waltraud Wolff, dengan Franziska Eichstädt-Bohlig, ahli jawatankuasa belanjawan Bundestag Jerman (Bündnis 90/Die Grünen) dan Leo Blum, pengerusi jawatankuasa pakar DBV mengenai dasar sosial. Perkembangan pasaran susu dan bagaimana tenusu dan profesion harus berkelakuan dalam rundingan harga ditunjukkan oleh Otto-Dietrich Steensen, pengerusi jawatankuasa susu DBV, wakil Persatuan belia luar bandar Jerman dan petani tenusu Harald Schneider dalam Forum 2 , yang bersama Hans-Michael Goldmann, jurucakap kumpulan parlimen FDP untuk makanan dan pertanian, Hubertus Pellengahr, pengarah urusan Persatuan Utama Peruncit Jerman, Albert Große Frie, jurucakap lembaga tenusu Humana Milchunion dan Dr. Theodor Seegers sebagai wakil Kementerian Pertanian Persekutuan.

Read more

Sosej alahan daripada Boddiner Fleischermeister

Potret: Tauscher, Rudolf (52), Tauscher in-house sembelih di Boddin

Bagi Rudolf Tauscher, sosej yang baik adalah soal rasa dan kesihatan. Jurutera hortikultur dan tukang sembelih yang berkelayakan telah menjalankan pusat penyembelihan dalaman di Boddin sejak 1993. Hanya babi dan lembu yang "gembira" masuk ke dalam sosejnya, banyak herba dan rempah campur tangan, tetapi tiada pewarna, bahan tambahan atau pengawet. Kini dia telah mencipta sosej daging lembu tulen yang walaupun penghidap alahan mendapat. Lelaki berusia 52 tahun itu, yang berpindah ke Mecklenburg dari Pergunungan Ore suku abad yang lalu, menghasilkan "sama seperti dahulu." ##|n##

Selepas penyatuan semula Jerman, pakar perlindungan tanaman terpaksa bermula dari awal. Dia melatih semula sebagai tukang daging dan mendapat ijazah sarjananya. Dengan resipi dari tanah airnya di Saxony sentiasa di hujung lidahnya, dia mula membuat sosej. Apa yang dahulunya lima jenis kini telah menjadi lebih daripada 30, ditambah dengan hidangan siap seperti solyanka, panggang, bebola daging dan roulade.

Read more

Para saintis Göttingen sedang mengusahakan penyahkodan genom babi

Kesatuan Eropah membiayai projek penyelidikan transnasional dengan kira-kira 13 juta euro

Institut Veterinar Universiti Göttingen di bawah arahan Prof Dr. dr Bertram Brenig ialah rakan kongsi dalam projek penyelidikan Eropah yang bertujuan untuk menguraikan genom babi dalam tempoh lima tahun. Matlamat penyiasatan adalah untuk menyahkod peranan gen dalam pembangunan, pertumbuhan, kesihatan dan pembiakan untuk mengesan penyakit keturunan, menunjukkan cara baharu dalam pembiakan haiwan, menyumbang kepada penternakan haiwan yang lebih baik dan memastikan keselamatan yang lebih tinggi dalam pengeluaran daging. Projek Rangkaian Eropah untuk Genom Babi (PigNet) dibiayai oleh Kesatuan Eropah (EU) dengan kira-kira 13 juta euro. Ia adalah salah satu daripada sembilan Tindakan KOS baharu yang dengannya EU mempromosikan kerjasama transnasional dalam bidang penyelidikan saintifik dan teknikal. Pakar dari 17 negara Eropah akan mengambil bahagian dalam PigNet, termasuk saintis dari tiga institusi penyelidikan di Jerman.

Menurut Prof. Brenig, daging babi menyumbang sekitar 40 peratus daripada pengeluaran daging dunia, dengan sekitar 16 peratus dihasilkan di Eropah. "Pembiakbakaan dan penternakan babi yang intensif menyebabkan peningkatan permintaan terhadap kebersihan, penternakan mesra haiwan, kemampanan, kualiti produk dan keselamatan produk dan dengan itu sentiasa memerlukan penemuan baru dalam sains haiwan dalam soal genetik, fisiologi, sains pemakanan dan patologi," jelas saintis dari Göttingen. Dalam rangka kerja PigNet, penyelidikan Eropah dalam bidang ini kini akan digabungkan dan dipergiatkan. "Projek ini akan memberikan dorongan penting - bukan sahaja untuk institut yang terlibat, tetapi juga untuk pengguna berpotensi hasil penyelidikan," kata Prof. Brenig. Di pihak Jerman, sebagai tambahan kepada Institut Veterinar Universiti Göttingen, Institut Pembiakan Haiwan dan Penternakan Universiti Kiel dan Institut Penyelidikan Biologi Ternakan Pertanian di Dummerstorf juga terlibat. Prof. Brenig telah dilantik sebagai ahli jawatankuasa pengurusan kebangsaan yang akan menyelaras dan melaksanakan aktiviti Jerman dalam PigNet.

Read more

Perapan rempah Primolio menjanjikan kehalusan, api dan warna

WIBERG Primolios adalah perapan berasaskan tumbuhan semata-mata dalam perisa berbeza berdasarkan minyak, yang meliputi daging secara sekata - rasa dan perlindungan dalam satu! Perasa dapat diserap secara optimum ke dalam daging. Perapan meliputi permukaan seperti kot dan melekat dengan baik pada daging. Primolio sangat tahan panas dan oleh itu sesuai untuk menggoreng dan memanggang. Mereka mempunyai konsistensi berkrim dan boleh disebarkan dan melindungi daging daripada pengoksidaan dan uban. Gabungan minyak memastikan daging empuk dan lembut.

Read more